Koleköögiviljad ehk ärme raiska toitu

Toidu raiskamise ning tervisliku toitumise temaatikale pööratakse järjest enam tähelepanu. Loe, mis on koleköögiviljad ja kuidas Sina saad aidata kaasa toidu raiskamise vähendamisele.
Toidu raiskamise ning tervisliku toitumise temaatikale pööratakse järjest enam tähelepanu. Tihtipeale räägitakse neist teemadest aga eraldi, kuid neid võib käsitleda ka koos. Köögiviljad, mis meie igapäevase toidukorvi maksumusest moodustavad väga väikese osa ning on paraku üsna odavad, ei pruugi sellegipoolest paljudele kättesaadavad olla. Uuringud mitmel pool maailmas on aga tõestanud, et juur- ja köögiviljad on kõikidest toidu tüüpidest kõige suurema praagi protsendiga ning just "koledus" on peamiseks värske toidu äraviskamise põhjuseks.
Foto: Luxveg
Mis on nn. koleköögiviljad? Koleköögiviljadeks saame nimetada aed-, juur- ja köögivilju, mis on kasvanud veidi teistsugusteks kui tavapäraselt harjunud oleme või nõndanimetatud "standardid" ette näevad. Koleköögiviljadel võib esineda lohke või muhke, väikeseid mehhaanilisi vigastusi ja täkkeid. Nad on ebatavaliselt suured või kole väikesed, seest õõnsad või vastupidi - ääretult vormikad. On kõverad, lõhedega või võtnud muid eriskummalisi kujusid ja vorme. Tavaliselt heidetakse nad seetõttu kõrvale. Selline valik tehakse juba aias, põllul või laos kaupa sorteerides ja komplekteerides. Poodi või turulettidele neid ei satu. Või kui satubki, siis tõenäoliselt ostukorvi neid ei valita. Parimal juhul jõuavad nad igasügisesele Paunvere väljanäitusele.

Võib aga üsna kindel olla, et kõver või lõhkikasvanud porgand sisaldab samavõrd palju kasulikke toitaineid kui tema sirge, kõikidele standarditele vastav, samas vaos kasvanud naaber. Kõverusega kurk ei ole sugugi halvema maitsega kui sirge.

Foto: Luxveg
Oma pereettevõttes püüame alati väärindada kõik, mille oleme külvanud ja kasvatanud ning põllult-kasvuhoonest koristanud. Teeme seda peamiselt käsitsi, mis tagab selle, et kõik erikujulised viljad saavad ülesse võetud ja jõuavad lattu. Suurte tootjate puhul, kus koristatakse juurviljad masinatega ja sorteerimine on mehhaniseeritud, võib ebatavaliste juurikate jõudmine müügipakendisse olla raskendatud. Arvame, et kõver kurk, praoga porgand, kühmuga kartul, pirakas peet või suur suvikõrvits, ei tohiks olla nende kõrvaleheitmise põhjuseks. Koleköögiviljade laialdasemat kasutamist takistab ilmselt ka tõsiasi, et harulisi porgandeid ja peete ning kühmulisi kartuleid on kindlasti oluliselt töömahukam puhastada, koorida või muudmoodi töödelda ning tooraine kadu võib olla seetõttu suurem.

Luxvegis püüame toitu mitte raisata ning pakume omakasvatatud koleköögivilju soodsamalt kui iludusi. Meie koleköögiviljad ei ole mitte kunagi igavad, kuid nad on alati värsked ja maitsvad ning täis vitamiine! Kirjuta või helista meile, et täpsustada milliseid koleköögivilju meil parasjagu saadaval on ja kuidas need Sinuni võiksid jõuda. 


Koleda köögivilja söömine teeb meid kindlasti tervemaks ja muudab ilusamaks!
Eelmine
Koogimeistri valik ja värsked võrsed
Järgmine
Eriolukorrast väikses pereettevõttes

Vastused puuduvad

Email again: